• Home
  • "Kontakt"
  • Dag lieve mensen...

Dag lieve mensen

Wat altijd is geweest; het waaien van de Geest….
Dat zijn de beginwoorden van een lied, dat we vaak zingen.
Het aanstaande weekend (wanneer ik dit schrijf) is het weer Pinksteren. En dan gaat natuurlijk alles over het waaien van die geest. Ook om de apostelen toe te rusten voor hun werk. Wat we vaak vergeten bij dat waaien, is, dat de Geest zelf uitmaakt waarheen hij/zij waait.

Wij hebben daar gelukkig niks over te zeggen. God zegt trouwens van zichzelf: Ik ben die ik ben!
Met andere woorden; dat maak ik zelf wel uit.
Het is heerlijk dat onze God een echt vrije en onafhankelijke God is. Dat spreekt me wel aan. Dat waaien van die Geest heeft nu juist met die Goddelijke vrijheid te maken.
Er is werkelijk niemand, die God kan voorschrijven welke kant Hij moet opwaaien! En dat is maar heel goed…. We bepalen al genoeg in onze wereld. Vaak hebben we dan, naast ons geregel; ook nog allerlei vooroordelen. Die en die of dat of dat zal wel zo zijn…en we hebben onze mening al klaar.
Er zijn toch niet al te veel waarlijk onafhankelijke geesten, die de wereld wakker durven schudden en diezelfde wereld wijzen op haar fouten en vooroordelen.
Zo is er het verhaal in Exodus van de bittere bronnen van Mara. Het volk dat met Mozes net uit slavernij is ontsnapt, moppert over het gebrek aan voedsel en water in de woestijn. Ze vertrouwen nog niet erg op God. En Mozes werpt in die bittere bron (niet drinkbaar) een stuk hout (gelijkelijk vertaald met Thora/ de wet of eerste vijf boeken van de Bijbel) en het water wordt ineens drinkbaar. Kennelijk wanneer je water van geloof drinkt wordt het leven weer leefbaar/drinkbaar. En daar deed de Geest haar Goddelijke werk. En langzaamaan (net als wij) leert het volk omgaan met deze vrije God die niet te vatten is in beelden van steen als in Egypte.
Ze leerden omgaan met de waarlijk vrije God die onvoorwaardelijk Zijn liefde schonk aan Zijn volk. En wanneer we het leven van Jezus bezien; gaat het nu juist precies over die pastorale (op mensen gerichte) vrijheid, die Hem uiteindelijk ook het leven kostte. Want de regelneven (de onwrikbaren) liggen op de loer. Het moet zus en niet zo!

Herinner je de oorlog en Duitsland toen en je snapt meteen wat ik bedoel. Een afwijkende mening kon je je leven kosten! Het is nooit anders geweest!
Wees dus alert op dat waaien van de Geest. Laat maar lekker waaien en laat aan God over welke kant we opgaan. Dan wordt Pinksteren een heerlijk Out of the box (buiten de geijkte paden) gebeurtenis. Dan wordt geloven weer een avontuur en een feest en laten we ons blij verrassen door diezelfde Geest!

Zalig Pinksteren en tot de volgende keer!

Pater Peter

Kerk en Parochiecentrum:

Kwakerspad 3 - 1601 AS Enkhuizen -  tel.0228312952