Skip to main content

Bevrijdingsdag

Elk jaar vieren wij Bevrijdingsdag. Een belangrijke dag om dankbaar te zijn, om ons opnieuw bewust te worden van de waarde van onze vrijheid, deze te beschermen, en om de mensen te gedenken die met hun leven voor onze vrijheid hebben betaald.
In augustus 1997, ik zat toen op het seminarie, had ik het geluk mee te mogen gaan naar de Wereld Jongeren Dagen in Parijs. Bij die gelegenheid ging ik samen met een bus gelovige jongeren op bedevaartreis door Frankrijk, richting de ontmoeting met de paus in de hoofdstad. Wij hebben toen heel wat mooie plekken bezocht, kerken, kloosters, enz. Er waren catecheses, vieringen, momenten van bezinning, maar ook van gezellig samenzijn en bezoeken aan toeristische attracties.

Eén van de meest gedenkwaardige momenten van die reis was voor mij de dag waarop het hele gezelschap een oorlogsbegraafplaats in Normandië bezocht. Het was dicht aan de kust, op een steenworp afstand van de plek waar op D-day duizenden soldaten landden om Frankrijk en heel Europa toen te bevrijden. Op het kerkhof, dat zoals gebruikelijk heel netjes werd onderhouden en er heel schoon uitzag, stonden duizenden witte kruisen, keurig geordend. Allemaal graven van jonge soldaten die toen gesneuveld zijn.

Ik heb toen stiekem wat tranen moeten laten. Zoiets laat je niet koud. Het was een belevenis. Als ik terugdenk aan die dag krijg ik nog steeds kippenvel en een soort innerlijke ontroering. Die jongens hebben hun leven gegeven voor onze vrijheid, velen tegen hun zin en wil in. Ze hadden plannen, dromen, relaties, en noem maar op. Het waren gewone jongens, die jong stierven, zoals velen in de loop van de geschiedenis. En daardoor leven wij in vrijheid.

Op die plek werd toen een catechese gegeven over vrijheid, opoffering en over de bevrijder bij uitstek: onze Heer Jezus Christus die zijn leven voor alle mensen heeft gegeven. Om ons van de dood te bevrijden. Een onvergetelijke ervaring voor mij en alle anderen die daar toen bij waren.

Ik vind dat onze jongelui in Europa verplicht zo’n plek zouden moeten bezoeken, zo’n belevenis moeten meemaken. Om te beseffen dat vrijheid vaak een hoge prijs heeft. Een prijs die anderen voor ons hebben betaald. Maar ook om te streven naar de echte vrijheid die alleen de Verrezen Heer ons kan geven. Hij heeft voor ieders vrijheid al betaald!

Pastoor Samuel