Een kennismaking met pastoor Samuel Marcantognini

Op een herfstige laatste zondagmorgen van augustus mocht ik namens onze parochie St. Franciscus Xaverius pastoor Samuel Marcantognini (49) welkom heten bij aanvang van de eucharistieviering. We mogen hem, op eigen verzoek, gemakshalve pastoor Samuel noemen. Hij is pastoor van de Matteüsparochie in Hoorn (Zwaag) en tevens administrator van de samenwerkende regioparochies in Westfriesland Zuid-Oost en ook Deken van het Dekenaat Hoorn.

Kortgeleden is hij bovendien summa cum laude gepro­mo­veerd tot doctor in de gewijde theo­lo­gie met speciali­sa­tie in de li­tur­gische pas­to­raal. We mogen het dus gerust een eer noemen dat hij zijn kennismakingstour in de parochies van Westfriesland ZO in Enkhuizen wilde beginnen.

In een mooie en bijzondere eucharistieviering, omlijst door pianospel van Johan Gootjes, en diaken Jules Post als mede voorganger, leerden wij de pastoor een beetje kennen. In zijn introductie, gevolgd door een boeiende preek, nam hij ons mee op een stukje van zijn levensweg, die loopt vanaf een plaatsje aan de Adriatische kust tussen Rimini en Ancona tot aan Westfriesland. Een levensweg die werd gekenmerkt door periodes van twijfel, maar uiteindelijk ook zijn keuze voor het priesterschap duidelijk maakte.

Bij een coronaveilig kopje koffie na afloop bood ik hem een Enkhuizer versnapering aan, bedoeld om de herfstige avonden wat te verwarmen.

Gré Gobes-Dekker

Pastoor Samel, diaken Jules

Pastoor Samuel02

Kerk en Parochiecentrum:

Kwakerspad 3 - 1601 AS Enkhuizen -  tel.0228312952

IMG_8701.jpg