Sonnenberg kleinkoor zingt Schütz in Zuiderkerk

In de Zuiderkerk van Enkhuizen zingt zondag 3 november om 17 uur het Sonnenberg kleinkoor de "Musikalische Exequien" van Heinrich Schütz. Het stuk, dat geschreven werd voor een uitvaartdienst, past bijzonder op deze zondag waarop in vele kerken, ook in de Zuiderkerk, wordt stilgestaan bij de overledenen van het voorbije jaar.

schutzHeinrich Schütz (1585-1672) was voor Bach de grootste lutherse musicus. Hij was organist, componist en dirigent; een leerling van de Venetiaan Giovanni Gabrieli. Dat hij veelzijdig was blijkt wel uit het feit dat hij ook de eerste duitse opera, Dafne, componeerde. Hij werkte veel als hofcomponist maar van zijn werk is vooral veel geestelijke muziek bewaard gebleven.

Schütz is door het leven zwaar getekend. Hij verloor in een kort tijdsbestek zowel zijn ouders als zijn enige broer, en daarnaast ook nog zijn jonge echtgenote Magdalena en zijn beide dochtertjes. Hij moet zich min of meer als Job hebben gevoeld. Dat hij dan voor een uitvaartdienst de wonderschone Musikalische Exequien schreef mag wel heel bijzonder genoemd worden.

De uitvoering is in handen van het “Sonnenberg Kleinkoor” o.l.v. Caroline Sonnenberg. Dit koor bestaat, sinds 1992, uit (ex)leden van de Sweelinck Cantorij uit Amsterdam. Het zingt regelmatig in kerkdiensten en geeft af en toe ook concerten. Het Sonnenberg Ensemble is een goed amateurkoor, bestaande uit 12 personen. De meeste koorleden hebben een kerkmuzikale achtergrond. Het koor heeft zich gespecialiseerd in Oude Muziek.

De toegang is vrij, bij de uitgang is een collecte voor de onkosten.

Kerk en Parochiecentrum:

Kwakerspad 3 - 1601 AS Enkhuizen -  tel.0228312952