Nieuws van de DOP-groep Enkhuizen

Tijdens de ‘koorloze’ weekenden zijn er op de zondagen van 4 en 11 augustus bijzondere vieringen onder leiding van onze eigen parochianen / voorgangers.

niet het vele is goedOp zondag 4 augustus is er een indringende ‘stille’ viering rond het thema “Niet het vele is goed, maar het goede is veel”.

Een viering rond de evangelietekst uit Johannes hoofdstuk 12 en gaat over de hebzucht waarin we o.m. deze woorden van Jezus horen: "Pas op en wacht u voor alle hebzucht! Want geen enkel bezit, - al is dit nog zo overvloedig – kan uw leven veilig stellen." En dit is een waarheid als een koe, zoals we die waarheid allemaal tijdens onze levensweg tegenkomen. Toch zal in de preek/overweging deze waarheid nog wat worden uitgediept.
Deze ochtend dus geen koorbegeleiding, maar bijzondere teksten om je gedachten te leiden en verstilde CD a-capella zang met werken uit de Vespers van Sergei Rachmaninov.

Rachmaninovs’ monumentale Vespers is een van de mooiste en indrukwekkendste a-capella koorwerken (zonder muziek dus) ooit gecomponeerd. Het is gebaseerd op oude Russisch-orthodoxe melodieën. Dit meesterwerk vond niet zozeer zijn weg in de Russisch-orthodoxe liturgie, maar wel op de concertpodia. Het is vooral zeer geliefd vanwege de dramatische zetting, de symfonische omvang en de grote virtuositeit.
In Rachmaninovs vespers, waarin de sombere pracht van diepe basstemmen een hoofdrol spelen, wordt gebruik gemaakt van een liturgische tekst van de Russisch orthodoxe kerk voor de vesperdienst die bij zonsondergang begint. De componist gebruikte veel oude, kerkelijke melodieën. Vespers (of avondgebeden) behoren tot de getijden in de Rooms-katholieke en Oosters-orthodoxe kerk en worden gebeden in de vooravond. Het woord komt uit het Latijnse vespera dat avond betekent.

Nadat zijn vader bezittingen en onroerend goed van de familie had verkwanseld werd Serge Rachmaninov (1873 – 1943) door zijn moeder groot gebracht. In 1917 ontvluchtte Rachmaninov zijn vaderland en zocht zijn heil in Amerika. Veel successen boekte hij daar als concertpianist en dirigent.  In lijn met de boodschap uit het evangelie hechtte de vader van Rachmaninov kennelijk niet aan bezit!

De naam Vespers (avondgebeden) is eigenlijk niet juist. Rachmaninov noemde zijn werk Vsénoshchnoye bdéniye, ofwel ‘Wake voor de hele Nacht’, terwijl alleen de eerste 6 delen van het 15-delige werk behoren tot de Vespers. De delen 7 t/m 14 zijn Metten (nachtgebeden) en deel 15 is een Priem (ochtendgebed).

Op deze zondag hoeven we gelukkig de middag/avond/nacht niet door te zitten, al zet dit meesterwerk van Rachmaninov de tijd wel bijna stil.
En natuurlijk hoeft het na de viering niet meer stil te zijn, maar kan onder het genot van koffie en koek worden nagepraat over dit thema, de laatste nieuwtjes worden uitgewisseld en de vakantieplannen of de al gemaakte vakantie worden besproken.

En verder over zondag 11 augustus:

Op zondag 11 augustus is er wederom geen koor aanwezig. Maar ik ben erin geslaagd de hand te leggen op enkele CD’s die de reguliere muziekwinkels al lang ‘over boord’ hebben gegooid. CD’s met letterlijk ‘herboren klanken’ uit de kerkelijke koorbanken.
Overwegend Nederlandstalig, dat wel; en nee, niks mis mee.
In het Engels zijn de teksten vaak trekkers voor de jongere generatie. Tja, in dat tijdgewricht leven we!
Het thema deze zondag is: “Wees waakzaam”.

Nee, dus geen oproep om in deze vakantietijd de oren en ogen extra open te houden om het dievengilde geen kans te bieden, maar om zelf gereed te zijn als de tijd daar is en er figuurlijk gesproken ‘op je deur wordt geklopt’.
Ook nu weer mooie teksten en is er dus plenty gelegenheid uit volle borst de CD liederen mee te zingen. Doen dus! Ook als je meent niet te kunnen zingen. Want, zegt dirigent Ria vB: “Iedereen kan zingen”.
En als iedereen iets harder zingt dan diens buurman of buurvrouw in de ‘bank’, dan komt het zeker goed.
De evangelietekst is deze keer uit Lucas hoofdstuk 12. Daarin staat o.m. geschreven: “Verkoopt uw bezittingen en geeft aalmoezen.” Ik weet zeker, de collectanten zullen ons dankbaar zijn!
Ook staat er geschreven: “Blijf gekleed en houd de lampen brandend! Gedraagt u als dienaren, die in de avond wachten op de terugkomst van hun heer en als hij aankomt en klopt, hem aanstonds open kunnen doen. Gelukkig zijn zij die de heer bij zijn komst wakende zal vinden. Want hij zal zich omgorden en hij zal hen aan tafel nodigen en langs hen gaan om te bedienen.”
Het evangelie sluit af met de woorden: “Van ieder aan wie veel is gegeven, zal veel worden geëist; van degene aan wie veel is toevertrouwd, zal des te meer worden gevraagd.”
Dit lijkt mij een regelrechte oproep aan al degenen die kennis en capaciteiten hebben ontvangen deze in te zetten om als vrijwiliger de samenleving (o.a. de parochie) te dienen! Ook voor schijnbaar nietige zaken als de kerktuin schoffelen.
De contouren voor deze viering zijn klaar, maar de detail uitwerking zal in de komende 10-14 dagen zijn beslag (moeten) krijgen.
En ook dan……………….is er koffie/koek na afloop.

Gérard Urselmann, namens de DOP-groep Enkhuizen.

 

Kerk en Parochiecentrum:

Kwakerspad 3 - 1601 AS Enkhuizen -  tel.0228312952