Bach cantate in Zuiderkerk

Zondag 12 mei in de Zuiderkerk van Enkhuizen: Bachs cantate BWV 196 ‘Der Herr denket an uns’

Zondagmiddag 12 mei om 17 uur zingen en spelen de musici van het Enkhuizer Bach Collectief onder leiding van Jerry Korsmit en met solisten Carla Veeningen en Matthew Lawrence Smith een feestelijke Bachcantate in de vesperviering, waarin  ds. Jantina de Ruiter voorgaat.

Het is een mooi verhaal. Het is 1708. Bach en zijn vrouw Maria Barbara gaan naar het mooie kerkje van Dornheim. Een half jaar geleden zijn Maria Barbara en Johann Sebastian daar getrouwd door ds. Stauber. En nu trouwt Stauber zelf hier. Ter ere daarvan zal, onder leiding van de componist zelf, Bachs nieuwe cantate Der Herr denket an uns worden uitgevoerd.

De tekst bestaat uit vier verzen uit Psalm 115, en in elk daarvan speelt het woord zegenen een belangrijke rol. Dat bood mooie muzikale mogelijkheden; de tekst was bovendien erg toepasselijk. Net als de tekst is de cantate kort, maar krachtig. In de compositie zijn de sporen van Bachs verblijf en studie bij Buxtehude duidelijk herkenbaar. En in de sopraanaria maakt Bach voor het eerst gebruik van een ‘moderne’ techniek uit de Italiaanse opera: de da capo-aria, waarin het eerste gedeelte van het stuk aan het einde wordt herhaald. Het slot mondt uit in een afsluitend ‘Amen’ waarin de vier stemmen uit enthousiasme over elkaar heen buitelen.

De tekst past niet alleen in een huwelijksdienst, maar ook in een meer algemene dankdienst. Daarom staat deze cantate op het programma voor 12 mei, zondag Jubilate, zo genoemd naar de eerste regel van psalm 66: Heel de aarde, juich voor God.

Vrij entree, collecte bij de uitgang.

Kerk en Parochiecentrum:

Kwakerspad 3 - 1601 AS Enkhuizen -  tel.0228312952