The Missionary School

Een nieuw initiatief voor netwerkende jongeren

Hoe ziet de toekomst van de Kerk en onze parochiegemeenschappen er uit? Kerken sluiten maar ook zijn er tekenen van hoop, zoals The Missionary School. Projectleider Petra Bijvoet en stafmedewerker jongerenpastoraat Matthijs Jansen vertellen erover. “We kunnen parochies en jongeren hiermee echt een stap verder brengen. Jongeren nemen deze vorming mee voor de rest van hun leven en voor parochies is dit een middel om zich (meer) actief in te zetten voor jonge generaties.”

Hoe zijn jullie betrokken geraakt bij The Missionary School?

Jansen: “Bij het jongerenpastoraat leeft al langer het idee om jongeren een verdiepend geloofstraject aan te bieden en de handvatten te geven om iets voor de Kerk te betekenen. Na de bisdombedevaart naar Assisi (in april 2018 – red.) zijn we dit plan actief gaan uitwerken en is een team samengesteld, naast Petra Bijvoet en mij bestaande uit kapelaan Johannes van Voorst tot Voorst en Joost van der Vlugt.”

Wat gaat er gebeuren tijdens dit project?

Bijvoet: “The Missionary School is een traject waarin jongeren zich ontwikkelen op geloofsinhoudelijk en professioneel vlak en leren zij hoe dit in de praktijk toe te passen. Het bestaat uit een trainingsjaar van acht weekenden met stage. Hierin krijgen zij een stevige geloofsvorming en ontwikkelen zij competenties en vaardigheden op het gebied van leiderschap, projectmatig werken en jongerenwerk. Sprekers van zowel binnen als buiten de Kerk gaan de training geven. Na dat jaar gaan de jongeren voor één dag in de week concreet aan de slag in een parochie en ontvangen hiervoor een vrijwilligersvergoeding.”

Wat kan The Missionary School betekenen voor de parochies?

Jansen: “Jongeren hebben de toekomst. En wie kunnen tieners en jongeren nu beter activeren dan jongeren zelf? De deelnemers aan The Missionary School helpen hun parochie om het tiener- en jongerenwerk te versterken.” Waarop Bijvoet aanvult: “Met dit project willen we parochies in ons bisdom een handreiking geven voor een duurzame ontwikkeling van hun gemeenschap.”

Wat levert het de deelnemende jongeren op?

Jansen: “The Missionary School biedt jongeren de kans om zich te ontwikkelen als echte leiders en een flinke stap te zetten in het kennen en beleven van hun eigen geloof. Zij leren de Heilige Schrift begrijpen in de context van de sacramenten en traditie. Zij begrijpen in de kern wat en hoe we geloven, vieren en hoe je in de dagelijkse praktijk je geloof kan toepassen en doorgeven. We bespreken lastige thema’s in het licht van het Evangelie. Daarnaast leren jongeren wat missie is en wat de essentiële kenmerken daarvan zijn. Als leider zijn zij na deze training in staat om proactief te handelen en op een respectvolle wijze hun omgeving mee te krijgen. Verder weten zij hoe je een project opzet, structureert en beheert om samen met een team de gewenste resultaten te behalen.”

Wat is er nodig om van dit project een succes te maken?

Bijvoet: “Wil dit project slagen, dan moeten we dit met elkaar doen. Zolang het plan op bisdomniveau blijft hangen, heeft het geen impact. We zijn daarom nu al in gesprek met meer dan vijf parochies over hoe The Missionary School kan doorwerken in hun gemeenschap. Ondersteuning door pastores, vrijwilligers en besturen is daarbij van groot belang. Ook dagen wij hen uit om jonge mensen uit hun eigen omgeving in contact te brengen met dit initiatief.”

Eric Fennis

Ook iets voor uw parochie?
Neem dan contact op met Petra Bijvoet, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Donderdag 21 maart is een infoavond om 19.30 uur in plebanie St. Bavo (Leidsevaart 146, Haarlem).

Info: www.jongekerk.nl | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 023-5112 635

Kerk en Parochiecentrum:

Kwakerspad 3 - 1601 AS Enkhuizen -  tel.0228312952