God, Dordrecht en Enkhuizen

Dinsdag 5 maart om 20 uur vertelt Walter Haentjens in de Zuiderkerk van Enkhuizen over de relatie tussen de Synode van Dordrecht, God in de lage landen en Enkhuizen.
Vier eeuwen geleden werd de eerste en enige internationale protestantse kerkvergadering gehouden in Dordrecht. Theologen uit diverse Europese landen kwamen daar maandenlang in vergadering bijeen.
Onder de Noordhollandse genodigden bevond zich de Enkhuizer predikant Abraham à Doreslaer, die in de Zuiderkerk door de Provinciale Synode was aangewezen als was in Enkhuizen evenmin onbekend, want hij was hier predikant van 1603 tot 1604.

Dinsdag 5 maart gaat het over deze toch wel revolutionair te noemen kerkvergadering en de invloed ervan op onze cultuur en op het protestantisme.
Walter Haentjens zal vertellen over de historische achtergronden, maar er is ook ruimte voor de eigen inbreng van aanwezigen.

Aansluitend op deze informatieve avond is er donderdag 14 maart voor belangstellenden gelegenheid een bezoek te brengen aan het Dordts Museum, waar een bijzondere expositie over 400 jaar Dordtse Synode is ingericht. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de calvinistische cultuur in kunst en architectuur. En dan rijst ook meteen de vraag: calvinisme en kunst gaat dat wel samen? Calvinisme wordt immers vaak geassocieerd met sober, streng en spaarzaam tegenover kunst met luxe en rijkdom?! Wat is nu werkelijk de relatie tussen calvinisme en kunst?
Het plan is om samen met de trein naar Dordrecht te reizen.

Opgave (tot uiterlijk 3 maart) bij ds. Henk Haandrikman Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 0228-527772 of bij pastor Louise Kooiman: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 0228-592970.

Kerk en Parochiecentrum:

Kwakerspad 3 - 1601 AS Enkhuizen -  tel.0228312952